Hoe klein is jouw simkaart?

Niet alleen de mobiele telefoon is veranderd. Ook de simkaart veranderde mee. Het kleine kaartje met een chip heeft een hele metamorfose ondergaan. Vroeger, toen de gsm’s nog een antenne hadden, had de simkaart nog het formaat van een creditcard. De telefoons waren er dan ook groot genoeg voor. De simkaart op creditcard formaat heeft inmiddels plaats gemaakt voor maar liefst drie verschillende maten: de mini simkaart, de micro simkaart en de nano simkaart.

De mini simkaart is zo mini nog niet

De gewone simkaart zoals we hem kennen, heeft de vorm van een rechthoek waarvan de rechterbovenhoek is weggesneden. Hoewel we hem mini noemen, is het tegenwoordig de grootste in zijn soort. De mini simkaart past in vrijwel elke mobiele telefoon. Voor de huidige smartphones is hij echter te groot. Daarvoor heb je een micro- of nanosim nodig.

De invloed van Apple

Wist je dat Apple twee keer een kleinere simkaart heeft geïntroduceerd? De processor van de iPhone 4 werd groter, terwijl de telefoon zelf kleiner en dunner was dan de voorgaande iPhones. De microsim deed zijn intrede. Het kaartje was nu iets groter dan de chip. De iPhone 5 werd nog dunner dan de iPhone 4. En dus was een nog kleinere simkaart nodig, zo groot als de chip zelf: de nanosim.

Van mini naar nano en weer terug

Omdat er zoveel verschillende smartphones in omloop zijn, worden de meeste simkaarten als drie-in-één aangeboden. Het juiste formaat druk je uit de kaart. Heb je een micro simkaart die weer mini moet zijn, dan kan je daar speciale adapters voor bestellen. Hiermee maak je je simkaart weer groter, zodat deze goed in je nieuwe telefoon past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *